tirsdag 30. november 2010

Ibbys bokturnè

Ibby Norge - Barnebokforum er en frivillig organisasjon som arbeider med å spre kunnskap om god barne- og ungdomslitteratur. De var nettopp i Trondheim på sin høstturné for å presentere årets bilde-, barne- og ungdomsbøker.

Klikk på lenkene under for å se årets bøker:
Ungdomsbøker
Barnebøker
Billedbøker

De fleste av bøkene finner du her hos oss, men kom gjerne med tips til innkjøp dersom det er noen vi mangler og som du har lyst til å lese!

mandag 29. november 2010

Hot i syden av Ingunn Aamodt

Her er bok to om Marlena Evensen. Hun er 14 år og har sin egen blogg. Omsider har mamma fått kontrakt på boken sin, og de skal feire dette med en ferie til Syden. Marlene skal få ta med seg en venninne, men det er vanskelig å velge hvem hun skal ta med. Emma eller Minda. Og viktigst av alt: Kommer det til å være noen kjekke gutter der?

Det handler om valg, sjalusi og kjekke gutter i denne boka, som er illustrert av Marie Lyshol. Her finnes masse drama og jentekonflikter, men også humor og morsomme episoder. Passer for jenter (og noen gutter hvis de tør!) mellom 12 og 16 år.

Se hva forfatteren sier om boka nedenfor:

onsdag 24. november 2010

Vampyrjegeren av Heine T. Bakkeid

"Vampyrjegeren" er første bok i Dr. Schnabels krønike, et episk eventyr fortalt over tre bøker. Dette er en skikkelig skrekkfortelling om Europas og vampyrenes historie. Vi følger gutten Vlad, som flykter fra landsbyen sin for å komme unna pesten, som har drept nesten hele familien hans. Han søker ly i en gammel kirke ved foten av de transilvanske alper - men kirken er besatt av vampyrer. Vlad har heldigvis lært hvordan han dreper vampyrer av sin onkel, vampyrjegeren Arad, og han klarer med nød og neppe å uskadeliggjøre dem. Unntatt én.

Når pesten har rast videre, kommer Arad og henter Vlad. De reiser til London, der Vlad går i lære hos sin onkel, som også er ekspert på paranormale hendelser. Men når onkelen en dag forsvinner sporløst fra en vampyrjakt, er Vlad nok en gang alene i verden. Han legger ut på en farlig jakt for å finne onkelen før det er for sent.

Dette er en uhyggelig bok for gutter og jenter som ikke er redde av seg. Les utdrag fra boka her.
Grøsser for ungdom.

mandag 22. november 2010

Odd er et egg av Lisa Aisato

Dette er fortellingen om Odd på syv år, som er ensom og engstelig fordi hodet hans er et egg. Når klassekameratene spør om han vil leke sier han nei, for han er redd for at hodet skal knuses. Hver morgen pakker han det inn med håndklær og tevarmere. Gymtimene holder han seg unna, og i skogen går han med kongleparaply. Men så møter Odd Gunn. Hun er ikke redd for noenting, nesten, og nå får han endelig noen å leke med. Men neste dag er Gunn borte, og Odd begynner å lete.

Dette er historien om den livredde Odd som forvandles totalt når han blir forelsket. En bok som begynner trist og ender godt.


Bildet er lånt fra aisato.no

Først og fremst er det de fantastiske illustrasjonene til Lisa Aisato som bærer denne historien. Hver side er et kunstverk. Forfatteren sier selv om boka: Det er en bok som handler om engstelse, ensomhet, det å finne en venn og å overvinne frykten.

Billedbok for småtrinnet.  Les anmeldelse av boka her.

fredag 19. november 2010

Marerittakademiet av Dean Lorey

Har du noen gang drømt om monstre under sengen og spøkelser i klesskapet? Og har foreldrene dine fortalt deg at monstre ikke finnes og at det bare er et mareritt? Vær ikke så sikker på det! For i følge denne første boka om Charlie, er monstrene under senga ekte!

Charlie Benjamin har alltid vært litt annerledes. Han klarer ikke å sitte stille, og fantasien hans er noe helt utenom det vanlige. Og når han har mareritt, slipper han fryktelige marerittmonstre inn i vår verden. Heldigvis finnes det et sted for sånne som Charlie – Marerittakademiet, der Charlie må lære seg å bekjempe monstre. Men på opptaksprøven åpner en portal rett inn i hjertet av Underverdenen seg, der den høyeste ondskap planlegger å tilintetgjøre jorden. Han vil trenge alt han eier av dyktighet – og hjelp fra de nye vennene sine – for å redde seg selv og familien sin og få disse fæle typene til sengs for godt. Klarer de å holde marerittmonstrene unna, eller er det allerede for sent?

Dette er en morsom og spennende fantasybok om monstre og skumle vesener, men også om vennskap og heltemot. Det skal komme flere bøker i denne serien. Boka passer for modige barn mellom 10 og 14 år. Du finner boka her.

tirsdag 16. november 2010

Markus er konge av Klaus Hagerup

Nå er den sjette boka om Markus Simonsen her! De som har lest de andre bøkene om Markus, vet at han forelsker seg stadig vekk. Og i denne boka er det intet unntak, men nå forelsker han seg i to jenter på en gang! Bestevennen Sigmund prøver å holde orden på Markus, men nå kan selv han få problemer.

Sigmund bestemmer seg for at Markus skal lære å spille sjakk, og når Markus finner ut at den ene jenta han er forelsket i også spiller sjakk, vil han lære spillet for å imponere jenta. Dette fører til mange komiske episoder, men også kjærlighet.

Klaus Hagerup har skrevet en varm og humoristisk bok som ungdom kan kjenne seg igjen i. Passer for lesere i alderen 10 - 16 år. Du finner boka her,
og kan lese anmeldelse av boka her.

fredag 12. november 2010

Skyggen over steinbenken av Maria Gripe

Har lyst til å anbefale disse fire bøkene av Maria Gripe, selv om de ikke er helt nye. Den første boka heter Skyggen over steinbenken og ble første gang utgitt i 1982. En dag i 1911 blir Carolin tjenestepike hos fjortenårige Berthas familie. Carolin erobrer alles hjerter, den yngste datteren forguder henne, sønnen i huset forelsker seg i henne. Selv den strenge gamle husholdersken Sveas tillit vekker hun. Men Carolins overraskende innsikt er et mysterium. Hvor har hun alt dette fra? Hvem er hun egentlig, og hvor kommer hun fra? Svaret viser seg å bli litt av en overraskelse.

Boka er vakker, spennende og mystisk og er vanskelig å legge fra seg. Maria Gripe har en enestående evne til å gjøre menneskelige relasjoner til spennende litteratur.

De andre bøkene heter Og de hvite skyggene i skogen, Skyggenes barn og Skygge-gjemsel, og er frittstående fortsettelser av den første boka.

Disse bøkene er fylt av spenning og gåtefulle hemmeligheter, og kan anbefales til alle som liker mysterier. For lesere mellom 12 og 90 år!
GOD BOK!

torsdag 11. november 2010

Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje av Jo Nesbø

Her er den siste boka om Doktor Proktor! "Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje", er Jo Nesbøs tredje bok i serien om den ikke helt normale professoren, som har funnet opp morsomme ting som prompepulver, promponautpulver (som sender deg opp i verdensrommet), balansesko og andre rare ting.

Nå handler det om en invasjon fra det indre verdensrom, korsang kontra janitsjarmusikk, doktor Proktors styrkedrikk, hvordan strømper EGENTLIG forsvinner fra vaskemaskiner, ekte froskemenn, ikke fullt så ekte bavianer, skumle vaffeljern og ikke ferdigtestede balansesko. Pluss en sjubeint edderkopp, en grillkonge i eksil i Sør-Trøndelag og verdens undergang. Kanskje. Og plutselig begynner alle å si skjole i stedet for kjole, og doble konsonanter blir enkle. Ikke så alvorlig sier du? Jo, faktisk, verdens undergang er nær! Bulle, Lise og doktor Proktor må redde verden.

Dette er enda en herlig Doktor Proktor-bok full av sprelske påfunn og masse humor. Morsomme illustrasjoner av Per Dybvig, som også bl. a. har illustrert bøkene om Svein og Rotta. Boka finner du hos oss! Passer for lesere fra 6 år og oppover.

mandag 8. november 2010

Knus av Liv Frohde

Nå har vi fått enda en forsyning med barne- og ungdomsbøker fra Kulturfond! Starter med denne viktige boka som har temaet vold i hjemmet. Boka handler om Tora, som bor sammen med mamma og stefaren Trond. Han er forhenværende svømmer og har vunnet bronsemedalje i OL. Jentene i klassen synes han er den peneste og kuleste faren, og misunner henne. Men Trond er ikke den alle tror, for når han blir sint slår han. 

Forfatteren beskriver den fysiske og psykiske belastningen det er å leve med en voldelig, uberegnelig mann og far. I boka er det mor som er utsatt for vold, men det er Toras følelser som står i fokus. Hun påtar seg et enormt ansvar for å passe på moren. Hun har ingen å snakke med, og moren skyver det hele bort. Det blir en mørk hemmelighet i livet hennes som ingen må vite noe om. Det er vanskelig å fungere normalt sammen med venner i en slik situasjon, og Tora blir ensom. Men heldigvis går det an å få hjelp.

Boka er skrevet for barn og unge mellom 9 og 13 år, men også voksne kan ha nytte av å lese denne boken. Eller kanskje som høytlesing i klassen?

Se forøvrig intervju med forfatteren her og les hva hun sier om boka og temaet den omhandler.

onsdag 3. november 2010

Nelias gåte av Gro Fykse

Her er første boken om Nelia - jenta som tilhører to verdener.
Nelia (Cornelia) er en tilsynelatende vanlig tenåring på 14 år med et helt ordinært liv, og som bor sammen med foreldrene sine. En mørk kveld hun er på vei hjem fra celloøving, blir hun overfalt av en mann og dratt inn i skogen. Fra nå av blir Nelias hverdag totalt forandret. Linus av Hox, en ung og aggressiv mann fra en verden parallell til vår egen, har fløyet inn i vår verden gjennom en portal som ligger i en tykk tåke, for å hente Nelia.                                                                                                              Fortellingen foregår i to parallelle verdener og er spennende som en thriller. Det skal komme flere bøker i denne serien.Les anmeldelse av boka her. Fortelling for ungdomstrinnet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...