fredag 27. mai 2011

Grenseløs kjærlighet av Simone Elkeles

Endelig er oppfølgeren til suksessen Perfekt kjemi her! Hvem har vel glemt historien om Alex og Brittany og hvordan deres kjærlighet overvant alle hindringer?

I grenseløs kjærlighet møter vi igjen Alex og Brittany, men denne gangen handler det mest om Carlos, lillebroren til Alex. Brødrene Fuentes vokste opp under tøffe kår, og Carlos er ille ute å kjøre. Han er sendt tilbake til USA av familien i Mexico fordi han trenger å komme seg unna gjengmiljøet hjemme, og fordi de håper at han skal få skikk på livet sitt. Carlos skal bo på hybel hos en av lærerne, og lærerens datter Kiara, tilbyr seg å være fadder for ham.

Carlos er totalt uforberedt på de følelsene som oppstår for lærerens datter, ei jente som er helt annerledes enn de jentene han pleier å være sammen med. Kiara oppfører seg som om hun tror hun er mye bedre enn ham, og klarer ikke å skjule hvor mye hun misliker ham. Men hjertet går sine egne veier, og det er ikke alltid sant at like barn leker best...

Som i Perfekt kjemi får vi også her fortalt historien fra to sider.
Kjærlighetsroman for ungdomstrinnet.

torsdag 26. mai 2011

Uglies av Scott Westerfeld

I boka Uglies møter vi 16-årige Tally, som lever i en verden der alle som har fylt 16 år gjennomgår en plastisk operasjon som skal gjøre dem vakre og perfekte. Etter operasjonen får de flytte fra Styggby til Penby og leve sammen med de andre vakre menneskene. De fleste tenker at det er bra, at ingen lenger dømmes av utseendet alene. Men for dem som bor i Røyk, et opprørersamfunn langt utenfor sivilisasjonen, er situasjonen en annen: Tenåringene her nekter å la seg operere.

Tally gleder seg til operasjonen og til å flytte til Penby, der alle vennene hennes allerede er. Men så blir hun kjent med Shay - som slett ikke har lyst til å bli pen. Og når Shay rømmer tvinger myndighetene Tally til å finne henne - eller å fortsette å være stygg for alltid.

Dette er første bok i en trilogi som fører oss inn i en uhyggelig verden der alle må se ut som supermodeller. Det er en spennende bok som tar opp viktige temaer som miljøforurensing og plastisk kirurgi, men handler også om mot, svik, lojalitet og vennskap. Bøkene kan minne litt om Dødslekene: her er det også myndighetene som er den store Fienden.

Science fiction for mellom-/ungdomstrinnet.

onsdag 18. mai 2011

Ferieplageren av Arne Berggren

Når det endelig er ferie og man skal kunne kose seg, da dukker de opp: ferieplagerne. Foreldre som på død og liv vil spille frisbee og enda verre; bade. Ferier er til for å nytes, ikke gjøre forferdelige aktiviteter sammen med familien.

Jeg-personen i denne boken har mest lyst til å tilbringe sommerferien alene med en god bok, men blir tvunget av foreldrene til å være ute i solen og bade fra brygga. Han blir motvillig med ned til vannet for å se på faren som bader, og ender med å klamre seg fast i brygga mens faren drar ham mot kanten, meter for meter.

Dette er en absurd og humoristisk fortelling i god Berggren-ånd, der hovedpersonen kjemper mot de voksne for egne rettigheter. Boka er strålende illustrert av Berit Sømme. Løve pluss - bok for lesere fra 9 år.

mandag 16. mai 2011

Blodmånenatta av Guro Sibeko

Kaspara er ute i båt med moren sin da det blåser opp til storm, og moren forsvinner på havet. Siden er Kaspara sikker på at morens sjel svever hvileløst over bølgene, på evig leting etter henne. Kasparas høyeste ønske er å få mamma hjem igjen, og en samtale med bestemorens gjenferd avslører at det kanskje ikke er så umulig som man først skulle tro. Kaspara er villig til å gjøre det som trengs, og hun lar seg verken stanse av nøkk, hulder eller sin egen redsel.

Dette er en magisk fortelling om sorg, mot og om ei jente som aldri gir opp. Her møter vi mange skikkelser og myter fra norske sagn og folketro. Den er vakkert illustrert av Knut André Solberg.

Boka er lettlest og spennende og passer for barn mellom 8 og 12 år.

torsdag 5. mai 2011

Polly-Esther på Monsterfest av Tiril Valeur

Her er andre bok om Polly-Esther og monstervennen hennes Lo. Lo har en stor, hårete familie som bor i Kakafonia. En dag blir Polly-Esther og Lo med tungt hjerte invitert til konfirmasjonsfest i Kakafonia til kusine Latrine, noe som Lo syns er fryktelig. Han mener Polly-Esther bare skal la finkjolen henge igjen hjemme og heller ta på seg en vernedress. Lo mister matlysten og har mareritt om natten når han tenker på den grusomme festen han snart skal på.

Monster-konfirmasjonsfesten blir langt fra noen vanlig fest, for monstrene har nemlig ingen manerer. Til slutt handler det rett og slett om å overleve familiefesten. Polly-Esther forstår at her må noe gjøres, og forsøker å lære monstrene hvordan man kan få det koselig på fest.

Boka er full av humor, spenning, morsomme ordspill og fantastiske illustrasjoner. Lettlest bok, som passer fint som høytlesningsbok for barn fra skolealder og lese selv bok fra ca 8 år.

tirsdag 3. mai 2011

Trash av Andy Mulligan

Boka handler om de 14-årige vennene Raphael, Gardo og Rat, som bor på en søppeldynge. Hver dag vasser de i fjell av søppel og leter etter ting de kan tjene litt penger på. De sorterer søppel, puster inn søppel og sover på søppel hver eneste dag. Inntil Raphael en ulykkelig lykkedag finner en liten skinnveske som inneholder noe mystisk, så mystisk at han bestemmer seg for å beholde det selv når politiet tilbyr en pen sum i finnerlønn.

Og snart må Raphael og vennene hans løpe for livet. De må bruke all sin kløkt og sitt mot for å holde seg unna sine forfølgere, og det er opp til de tre gateguttene å løse mysteriet og ordne opp i en forferdelig urett som er begått.

Dette er en rørende og spennende historie om fattigdom, håp, vennskap, urettferdighet og drømmen om et bedre liv. Boka har forskjellige fortellerstemmer, slik at vi får historien fortalt fra ulike vinkler.
Spenning for ungdomstrinnet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...