onsdag 8. desember 2010

Jasper Jones av Craig Silvey

Den unge, kritikerroste australske forfatteren Craig Silvey gjør stor internasjonal suksess med sin seneste roman Jasper Jones. Boka har vunnet flere priser, og ble nylig nominert til The UK Dylan Thomas Prize, verdens største litterære pris for forfattere under 30 år. Denne boken er også med i Ibbys presentasjon av ungdomsbøker.

Handlingen foregår i Australia, 1965. Tretten år gamle Charlie Bucktin skvetter til da Jasper Jones, en utstøtt fra gruvebyen Corrigan, banker på vinduet hans. Jasper trenger hjelp til noe, og tar med seg den vettskremte Charlie ut i villmarka, hvor han blir vitne til en grusom oppdagelse. Det meste forandrer seg for Charlie den sommeren. Han havner i klammeri med moren og blir kraftig forelsket. I forsøket på å sette sammen det som har falt fra hverandre, lærer Charlie å skille sannheten fra myten, og hvorfor hvite løgner bukter seg som en forbannelse.

Jasper Jones er en tankevekkende, klok, morsom og hjerteskjærende roman om mennesker som føler seg utenfor, om hemmeligheter og om hva det virkelig vil si å være en helt. Vi blir konfrontert med rasisme og umenneskelighet, og Jasper kan minne om Mark Twains Huckleberry Finn.

Romanen passer like godt for voksne som for ungdom, og har fått glimrende kritikker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...